Selecteer een pagina

Samen op weg
naar betere leerkrachten

text

En dan nog een stukje uitleg

Het kunstmatig opgetrokken rookgordijn dat het oorlogsschip aan het zicht moest onttrekken, blijkt de bomen op die plek te hebben aangetast: in dennen tot op zo’n 4 kilometer afstand zijn de groeiringen opvallend dun, en bij een boom zijn vanaf 1945 negen jaar lang zelfs helemaal geen groeiringen ontstaan.

Introductie

De vrees dat allerlei handige producten nu van de markt verdwijnen wilde eurocommissaris Frans Timmermans graag wegnemen, maandag bij de presentatie in Brussel, van plannen om de verspreiding van plastic in de oceanen tegen te gaan. “Mensen kunnen gewoon blijven picknicken, hun oren schoonmaken, of andere dingen doen waar ze wattenstaafjes voor gebruiken”, aldus de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Maar als het aan ‘Brussel’ ligt worden er wel stevige maatregelen genomen. “Als we zo doorgaan zit er in 2050 meer plastic in de zee dan vis”, zei Timmermans.

Wat kun je als hoofdpijnpatiënt verwachten van een bezoek aan de neuroloog of een hoofdpijnpoli? Als goed geïnformeerd lid van Hoofdpijnnet heb je daar wellicht al een beeld bij. Voor de minder goed ingewijden: een eerste bezoek aan de hoofdpijnpoli bestaat vaak uit een serie gesprekken. In carrouselvorm spreken patiënten achtereenvolgens de hoofdpijnverpleegkundige, de psycholoog en fysiotherapeut en afhankelijk van het soort hoofdpijn soms de gynaecoloog, kinderarts en/of orthopedagoog. Bij ernstige angstklachten of stemmingsproblemen, kan de patiënt gezien worden door de neuroloog en de psychiater. De bevindingen van deze uitgebreide intake worden nog diezelfde dag in het Multi Disciplinair Overleg besproken. Daaruit volgt een voorlopige diagnose en het behandeladvies. Voorlopig, want de patiënt moet dan nog op consult bij de neuroloog.

Educatieve functie


De hoofdpijn wordt door de neuroloog opnieuw nauwkeurig uitgevraagd. Hoe lang bestaat de hoofdpijn, waar zit de hoofdpijn precies, hoe erg en hoe vaak? Heeft de patiënt een of meerdere soorten hoofdpijn? Heeft iemand vermoedelijk migraine, dan toont Patricia een kaartje van de fasen van migraine en mogelijke triggers. Patiënten geven daarna aan of ze al dan geen aura hebben en welke triggers van invloed zijn op hun hoofdpijn. Deze oefening heeft ook een educatieve functie voor de patiënten die hun hoofdpijn of migraine nog niet helemaal (her)kennen. Bij de intake hoort verder een lichamelijk onderzoek, bloeddruk, lengte en gewicht worden gemeten en de reflexen getest. In de kennismaking vraagt ze de patiënt of ze iets heel naars hebben meegemaakt of dat er andere gebeurtenissen van invloed zijn geweest op hun gezondheid of gemoed.

Diagnose en behandelplan

Aan het eind van dat gesprek met de neuroloog loopt de, intussen goed geïnformeerde, patiënt doorgaans met een diagnose en een behandelplan de deur uit. En dan is het afwachten of het succes heeft. ‘Je hoopt natuurlijk dat de eerste behandeling meteen effectief is, maar dat is niet vanzelfsprekend. Soms moeten meerdere behandelingen geprobeerd worden voordat we de juiste vinden. Ook vertel ik mensen dat ze het wat tijd moeten geven. Het kan een paar weken tot maanden duren voordat er merkbaar verschil optreedt.’